Ένα όνειρο γίνεται η αφορμή για να αλλάξει μια γυναίκα όλη της τη ζωή. Ούσα ένα άβουλο όν που ζούσε ως προβολέας των επιθυμιών της οικογένειάς της, η ΓιονκΧιε ανατρέπει στα ξαφνικά όλο της το «είναι» φέρνοντας σε αμηχανία το περιβάλλον της που δεν καλοβλέπει αυτή τη μεταστροφή.
Η «Χορτοφάγος» είναι ένα βιβλίο – σύγχρονος ύμνος στην ανεξαρτησία της γυναίκας, που αποτάσσοντας την πατριαρχία από πάνω της προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την πορεία της. Η ηρωίδα του βιβλίου μια ημέρα – έτσι ξαφνικά – αποφασίσει να μην ξαναφάει κρέας, μια μετάβαση που ενώ μοιάζει αθώα, κρύβει πίσω τις συμβολισμούς γυναικείας χειραφέτησης. Η σχέση με τη φύση, η πατριαρχία, η φύση της οικογένειας ως θεσμός και τελικώς η ελευθερία των επιλογών και της ατομικής βούλησης είναι θέματα που γύρω από την τροχιά τους εξελίσσονται οι τρεις ιστορίες που δομούν το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτης και βραβεύτηκε με Booker το 2016.
Η ΓιονγκΧιε αποφασίζει μετά από ένα ματωμένο όνειρο να εξεγερθεί στην καταπίεση που της έχει επιβληθεί. Η προσωπική της επανάσταση δεν είναι αναίμακτη και χωρίς κόστος (ποια επανάσταση είναι άλλωστε;), αφού με την επιλογή της δημιουργεί ένα χάος καφκικών διαστάσεων. Η ΓιονκΧιε παίρνει την απόφαση να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν της, αντιστεκόμενη ακόμη και στα κοινωνικά ήθη της παράδοσης της πατρίδας της. Πιο πριν ήταν μια προβλέψιμη σύζυγος τοποθετημένη σε μια, σχηματικά θα έλεγε κανείς, φυσιολογική ζωή. Ήταν το μεσαίο παιδί της οικογένειας που δεχόταν την περισσότερη κακοποίηση από τον πατέρα. Ήταν η σύζυγος νοικοκυρά, χωρίς να έχει πολλές προσδοκίες από τη ζωή της.
Στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε μια φαινομενικά αλλόκοτη περσόνα. Τι είναι όμως φυσιολογικό στις μέρες μας; Είναι η αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση; Είναι η υποταγή της γυναίκας στα κατασκευασμένα πρότυπα; Είναι η αποδοχή της κακοποίησης; Η συγγραφέας στο βιβλίο της «χτίζει» μια άτσαλη στροφή στη ζωή της ηρωίδας της, θέτοντας με αλληγορίες το ερώτημα του τι είναι άβολο και αποδεκτό σε αυτή τη ζωή.
Η γυναίκα αυτή έχοντας ξεκάθαρα σημάδια ψυχολογικής διαταραχής, επιλέγει σταδιακά να αφήσει πολλά από τα εγκόσμια στοιχεία όπως το να τρώει κρέας, σε μία χώρα που αυτό θεωρείται αδιανόητο, ή να μιλάει ή να φοράει ρούχα. Και όμως όλα αυτά τα «περίεργα» ανοίγουν τον διάλογο γύρω από την προσωπική ελευθερία της. Η κατάβαση προς τον Άδη της ψυχολογικής διαταραχής από τη μια και η αποτίναξη των καλουπιών της κοινωνικής ευπρέπειας από την άλλη είναι ζητήματα που προσεγγίζονται με τρόπο που αρχικά ενοχλεί, αλλά τελικώς συγκινεί.
Ενδεχομένως, στη νοτιοκορεάτικη κουλτούρα (απ΄ όπου κατάγεται η Χαν Γκάνγκ) οι δεσμοί της οικογένειας αποτυπώνονται πιο ισχυρά, γι’ αυτό και είναι εντυπωσιακό το πώς το βιβλίο κατάφερε και ξέφυγε από τα όρια της χώρας της συγγραφέα και να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή κουλτούρα έχει διαφορές από την ασιατική, γι’ αυτό και ενδεχομένως ξεφεύγουν ή περνούν σε δεύτερη μοίρα κάποιοι συμβολισμοί και η ερμηνεία τους, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο.
Πληροφορίες: Η χορτοφάγος, εκδόσεις: Καστανιώτη, συγγραφέας: Χαν Γκάνγκ, μετάφραση: Αμαλία Τζιώτη, χρονολογία έκδοσης: Μάρτιος 2020.
Αφήστε μια απάντηση