Ψυχοστασία - Αλεξάνδρα Σαμοθράκη

Ψυχοστασία – Αλεξάνδρα Σαμοθράκη

Ποτέ μην κρίνετε ένα βιβλίο από τον τίτλο.

Ποτέ μην κρίνετε ένα βιβλίο από τον τίτλο. Τουλάχιστον ποτέ μην κρίνετε αρνητικά ένα βιβλίο από τον τίτλο. Εντάξει, δε θα σας πω τι να κάνετε, αλλά νομίζω το πιάσατε το νόημα.

Δεν θα μπορούσα να είμαι εκ των πραγμάτων αντικειμενικός με το πρώτο βιβλίο της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη καθώς διαβάζω γραπτά της χρόνια (κυρίως στο ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης) και δεν σας κρύβω ότι απολαμβάνω κάθε φράση που γράφει. Ωστόσο, ένα βιβλίο είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Φαντάζομαι ότι το γνωρίζει και εκείνη αυτό το κλισέ που μόλις έγραψα.

Όταν πήρα την Ψυχοστασία στα χέρια μου, ξεκίνησα να τη διαβάζω με την επιφυλακτικότητα που αναφέρθηκα προηγουμένως. Σαν να μην έφτανε αυτό, χρειάστηκε να σταματήσω την ανάγνωση στις πρώτες πενήντα σελίδες λόγω φόρτου εργασίας. Ομολογώ πως για το διάστημα που άφησα στην άκρη το βιβλίο, συχνά πυκνά μου περνούσε από το μυαλό: Ήθελα να συνεχίσω την πλοκή και ήδη είχα δεθεί με την ιστορία. Όλοι ξέρετε πως γίνεται αυτό.

Όταν επανήλθα στην ανάγνωση, το βιβλίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκορ. Πρόκειται για την περιπέτεια ενός κριτικού λογοτεχνίας, του Δαμιανού, που όπως λέει εύστοχα το οπισθόφυλλο του βιβλίου θα μπορούσε να καταλάβει τι τρέχει, αν η καινούργια του φιλενάδα τον άφηνε να δει πέρα από το, ομολογουμένως, φαντασμαγορικό ντεκολτέ της.

Διάλογοι ζωντανοί, πραγματικοί. Δόσεις πετυχημένου χιούμορ δωσμένες κατάλληλα που δεν κουράζουν και δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι ο συγγραφέας κάνει επίδειξη… πνεύματος. Μια ιστορία που σε κρατάει μέχρι την τελευταία σελίδα, κυριολεκτικά, καθώς, δεν θυμάμαι αν σας το ανέφερα ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ.

Για να προσπαθήσω να γίνω κάπως πιο παραστατικός, φανταστείτε το Έτερος Εγώ, τα θετικά στοιχεία του δηλαδή, σε βιβλίο. Οι λέξεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εφάμιλλης μιας τηλεοπτικής παραγωγής. Το γεγονός αυτό και μόνο, το πιστώνεται η συγγραφέας.

Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει… σίκουελ, ωστόσο προτείνω ανεπιφύλακτα τη Ψυχοστασία και αναμένω ήδη από.. τώρα το επόμενο βιβλίο της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη.

Πληροφορίες: Ψυχοστασία, συγγραφέας Αλεξάνδρα Σαμοθράκη, εκδόσεις ΙΣΝΑΦΙ, ημερομηνία έκδοσης Νοέμβριος 2023.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *