Ανοιχτή επιστολή στη γυναίκα μου - Βολίνσκι

Ανοιχτή επιστολή στη γυναίκα μου – Βολίνσκι

O διάσημος σκιτσογράφος Βολίνσκι μετά από δέκα χρόνια σχέσης αποφασίζει το 1978 να στείλει μια ανοιχτή επιστολή στη σύζυγό του,

O διάσημος σκιτσογράφος Βολίνσκι (Georges Wolinski) μετά από δέκα χρόνια σχέσης αποφασίζει το 1978 να στείλει μια ανοιχτή επιστολή στη σύζυγό του, Μαρίς, για «να να μάθουν όλοι αυτά που δεν τολμά να της πει».

Μέσα από 19 ενότητες που πλαισιώνοται από άλλα τόσα σκίτσα, ο 44χρονος Βολίνσκι δεν διστάζει να δηλώσει ερωτευμένος με τη γυναίκα του αλλά και να εξομολογηθεί τα πάθη του. Κάνοντας μια αναδρομή στην παιδική του ηλικία, εξηγεί πως μέσα από ένα περιβάλλον καταπίεσης, στην Τύνιδα που μεγάλωσε, έκανε τα πρώτα του βήματα σε αυτό που θα ονόμαζε κανείς σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Από τα κρυμμένα βιβλία του θείου του, τον Καζανόβα και τον Εραστή της Λαΐδη Τσάτερλι μέχρι τα στέκια του πληρωμένου έρωτα που επισκέφτηκε στην εφηβεία του.

Βασικό ζήτημα που κυριαρχεί στην επιστολή είναι τα ζητήματα φεμινισμού με τα οποία η σύζυγος του Βολίνσκι ταυτίζεται και κάνει αγώνα υπέρ αυτών με τον ίδιο να την θαυμάζει για τη στάση της. Βέβαια, ο Βολίνσκι αν και παραδέχεται ότι η φεμινίστρια γυναίκα του είναι εκείνη που τους κάνει και τους δύο καλύτερους ανθρώπους, δεν διστάζει να την «κατηγορεί» ότι παίρνει πολλά πράγματα στα σοβαρά. «Ο φεμινισμός, αναμφίβολα, κατά ένα μέρος ευθύνεται για την εξέλιξή σου. Αλλά πιστεύω ότι το μέρος αυτό είναι σημαντικό» αναφέρει μεταξύ άλλων για να προσθέσει ότι «σέβομαι τη γυναίκα που είσαι σήμερα. Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνη που ήσουν κάποτε».

Αν διαβάσει κάποιος την ανοιχτή επιστολή του Βολίνσκι, ίσως βιαστεί να τον κατηγορήσει ως φαλλοκράτη καθώς απευθυνόμενος στη γυναίκα του πολλές φορές την εγκαλεί για φεμινιστικές εμμονές. Όμως αυτός είναι ο Βολίνσκι. «Όλη μου τη ζωή αγωνιζόμουν ενάντια στα ταμπού, όποια και αν ήταν αυτά» γράφει. Πιστός σε αυτό τον τρόπο ζωής που υπηρέτησε κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία ημέρα σε τούτο τον κόσμο: Στις 7 Ιανουαρίου 2015, σε ηλικία 80 ετών δολοφονήθηκε στα γραφεία του Charlie Hedbo από παρανοϊκούς εξτρεμιστές που δεν θα καταλάβουν ποτέ τι πρεσβεύουν οι Βολίνσκι αυτού του κόσμου.

Πληροφορίες: Ανοιχτή επιστολή στη γυναίκα μου – Wolinski, μετάφραση: Μίρκα Σκάρα, εκδόσεις Ροές, χρονολογία έκδοσης: 1984

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *