Επιλογή από το έργο του-Πωλ Βαλερύ

Επιλογή από το έργο του-Πωλ Βαλερύ

Για πολλούς ο Πωλ Βαλερύ (Paul Valéry, 1871-1945) είναι συνώνυμο αυτού που ονομάζουν συχνά «καθαρή ποίηση». Εννοείται πως αυτός ο χαρακτηρισμός ακολουθεί το έργο του και προσδιορίζει την στάση της κριτικής απέναντί του. Όμως εκτός από τον ποιητή Paul Valéry, υπάρχει ο στοχαστής και ο θεωρητικός∙ όχι μονάχα της ποίησης, αλλά της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Το τελευταίο είναι εμφανές σε έργα του όπως το «Ματιές στο σύγχρονο κόσμο» (των εκδόσεων Printa).

 Για χρόνια βλέπω στη βιβλιοθήκη ένα βιβλίο του 1980 με δυο δοκίμια του Βαλερύ από τις εκδόσεις Πλέθρον σε μετάφραση του ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη (1945-2019). Το ένα δοκίμιο τιτλοφορείται «Ποίηση και αφηρημένη σκέψη» και το άλλο «Η καθαρή ποίηση», όπου ο συγγραφέας παραδέχεται στην αρχή την «ευθύνη» του για τον «θόρυβο» γύρω απ’ τις δυο λέξεις: «καθαρή ποίηση».

Ο τόμος των εκδόσεων Στιγμή (αρ. 15 στη σειρά: «Στοχασμοί») είναι ένα απάνθισμα σκέψεων, απόψεων και θεωρητικών θέσεων του Βαλερύ γύρω από τα ζητήματα της ποίησης, της τέχνης, της γλώσσας, της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Ένα οπωσδήποτε χρήσιμο ανθολόγιο που μας φέρνει πιο κοντά σε έναν ξεχωριστό ποιητή και θεωρητικό. Μέσα στο βιβλίο θα βρει κανείς πρωτότυπες και αξιόλογες σκέψεις, όπως λ.χ. ότι «ο ντετερμινισμός είναι ο μόνος τρόπος παράστασης του κόσμου∙ και η απροσδιοριστία, ο μόνος τρόπος να υπάρχεις μέσα σ’ αυτόν».

 Τα δυο τελευταία βιβλία έχουν κάτι κοινό: την εξαιρετική τυπογραφική επιμέλεια του Αιμίλιου Καλιακάτσου, που ενίοτε μετατρέπει την ανάγνωση σε ιεροτελεστία.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *