Ταξίδια

Ταξίδια με λάθος ανθρώπους – Βασίλειος Δρόλιας

«Καμία καλή ιστορία δεν είναι απόλυτα αληθινή»

Tο βιβλίο «ταξίδια με λάθος ανθρώπους» του Βασίλη Δρόλια αγοράστηκε γιατί με ιντρίγκαρε ο τίτλος. Ταξίδια έχω κάνει με λάθος ανθρώπους και ήταν εφιάλτης – ή μήπως εννοεί πως οι λάθος άνθρωποι ταξιδεύουν; Θα το ανακάλυπτα στην πορεία.

Το βιβλίο είναι αρκετά ιδιαίτερο. Δεν είναι ακριβώς μυθιστόρημα, ούτε βιογραφία, ούτε δοκίμιο – αλλά τι σημασία έχει; Ξεκινάει περιγράφοντας τη σιωπηλή χορογραφία των ταξιδιών του με το αεροπλάνο. Τη μετάβαση, το τσεκ ιν, την επιβίβαση, τα γκάτζετ που συνοδεύουν μια πτήση, τα βιβλία που διαβάζει, τη μουσική που ακούει, τις σκέψεις που κάνει. Και ποιον αφορούν τα βιβλία που διαβάζει ένας Δρόλιας σε μια πτήση, θα μου πεις. Εμ δεν είναι μόνο αυτό.

Η αφετηρία του βιβλίου είναι προσωπική, αλλά ο συγγραφέας, μέσα από τη ρουτίνα της πτήσης, καταθέτει κάποιους κοινωνικούς στοχασμούς που βρήκα άκρως ενδιαφέροντες. Αλλά για αυτό δεν έχουμε τους συγγραφείς; Να παίρνουν το βαρετό, το στενό, το προσωπικό, και να το μεγαλώσουν, να το κάνουν συλλογικό, γιατί όχι και πανανθρώπινο. Έχοντας «γράψει» κι εγώ αρκετά χιλιόμετρα στον αέρα, για business ή για pleasure, αναγνώρισα τον εαυτό μου, τις σκέψεις και τις ταξιδιωτικές συμπεριφορές μου, σε παραπάνω από μία σεκάνς.

Όσο περνούν οι σελίδες και το ταξίδι συνεχίζεται στο έδαφος πια, το βιβλίο γίνεται πιο «γειωμένο», πιο βαθύ, λιγότερο ανάλαφρο, καθόλου κουραστικό αλλά σαφώς πιο υπαρξιακό, λες και η βαρύτητα τραβάει τον συγγραφέα προς τα ενδότερα. Ποιος είμαι τελικά, αναρωτιέται και είναι σαν να απευθύνει την ερώτηση σε όλους εμάς. Προσωπικά απέφυγα να απαντήσω και σκέφτηκα να κατατάξω το βιβλίο στην κατηγορία «κατάλληλο για ταξιδιώτες». Κατάλληλο για όσους τους αρέσουν οι μετακινήσεις θα έλεγα, εσωτερικές κι εξωτερικές, προς όλες τις κατευθύνσεις. Όσο για το συγγραφέα, τον οποίο δεν γνώριζα, θα έπινα ένα ουίσκι μαζί του στο επόμενο στοπόβερ.

Πληροφορίες: Ταξίδια με λάθος ανθρώπους, συγγραφέας: Βασίλειος Φ. Δρόλιας, εκδόσεις: Κέδρος, χρονολογία έκδοσης 2022

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *