Στον ιστό-Δημήτρης Τζάνογλος

Στον ιστό-Δημήτρης Τζάνογλος

Δεκαοχτώ μικρά διηγήματα με κοινό τόπο την Αθήνα. Μια ταλαίπωρη πόλη με ταλαιπωρημένους πρωταγωνιστές.

«Τι είναι αυτό; – Βιβλίο δεν βλέπεις»; Ο φιλαράκος μου είχε όρεξη για αστειάκια. «Να το πάρω; – Ναι, με τον όρο να γράψεις κριτική. – Μα εγώ δεν γράφω ρε. – Ναι αλλά διαβάζεις. Περιμένω κείμενο». Είχα πολλές απαντήσεις στο μυαλό μου αλλά δεν έδωσα κάποια.

Το ίδιο βράδυ πήρα το βιβλίο στα χέρια μου και το διάβασα ολόκληρο σχετικά γρήγορα.

Δεκαοχτώ μικρά διηγήματα με κοινό τόπο την Αθήνα. Μια ταλαίπωρη πόλη με ταλαιπωρημένους πρωταγωνιστές. Διαβάζοντας τα, είχα την αίσθηση ότι είχα μπροστά μου τις κεντρικές ιδέες σεναρίων για ταινίες.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Τζάνογλος δεν επιλέγει έναν ρόλο, αλλά πολλούς: του περιπλανώμενου στην πόλη, ενός άστεγου, ενός μεσήλικα, ίσως και του εαυτού του.

Γεννημένος το 1992 δε θα μπορούσε να μην δεσπόζει στην κοσμοθεωρία του η μορφή του δολοφονημένου από όπλο αστυνομικού Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008. Η δολοφονία ενός συνομηλίκου του την ώρα που περνούσε το σαββατόβραδο του με τους φίλους του στα Εξάρχεια πάντα θα του υπενθυμίζει – με τον πιο ωμό τρόπο- ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη στη ζωή ενός ανθρώπου. Έτσι, μπορεί ο ίδιος ήρωας των ιστοριών του να αηδιάζει από το αφεντικό του αλλά και να συγκινείται από το τριαντάφυλλο που κρατάει ένα άγνωστο αγοράκι στο δρόμο και ετοιμάζεται να το δώσει σε μια συμμαθήτριά του.

Ο θάνατος κάνει συχνά την εμφάνιση του στα διηγήματα με διάφορους τρόπους. Ξεχώρισα το αλληγορικό «Πεταλούδα» που η προαγωγή σε μια εταιρεία ισοδυναμεί με το τέλος της ζωής του ευεργετηθέντος σε μια νοσηρή εταιρική ρουτίνα. Στο ομώνυμο και τελευταίο διήγημα, ο συγγραφέας αποφασίζει να μας συστηθεί και σε αναγκάζει να το ξαναδιαβάσεις.

Ένα τίμιο βιβλίο με πολλές υποσχέσεις για τα επόμενα. Ο Τζάνογλος μοιάζει να θέλει να μοιραστεί όλες τις ιδέες του στο πρώτο του εγχείρημα με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να αδικούνται.

Πληροφορίες: Στον ιστό, συγγραφέας Δημήτρης Τζάνογλος, εκδόσεις Κυψέλη, χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2020.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *