Βερνόν Σουμπουτέξ 1-Βιρζινί Ντεπάντ

Βερνόν Σουμπουτέξ 1-Βιρζινί Ντεπάντ

Ο Βερνόν Σουμπουτέξ είναι ένας πενηντάχρονος ροκ σταρ χωρίς να έχει βγάλει δίσκο.

Ο Βερνόν Σουμπουτέξ είναι ένας πενηντάχρονος ροκ σταρ χωρίς να έχει βγάλει δίσκο. Όμως έχει πουλήσει πολλούς. Το δισκάδικο Revolver που διατηρούσε στο Παρίσι ήταν ένας ναός του ροκ που δεκάδες πιστοί προσέρχονταν καθημερινά. Το βινύλιο όμως άρχισε να χάνει την λάμψη του και το τοπίο στην μουσική βιομηχανία άλλαξε.

Το Revolver έκλεισε τις πόρτες του, κάτι που έκανε και ο Βερνόν Σουμπουτέξ στην κοινωνική του ζωή. Απομονώθηκε, άρχισε να τα βγάζει δύσκολα πέρα οικονομικά και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα οι κολλητοί φίλοι της νεότητάς του έφυγαν από τη ζωή. Ανάμεσά τους, ο Αλέξ Μπλιτς, ένας πετυχημένος τραγουδιστής, πλούσιος που του πλήρωνε κατά καιρούς το ενοίκιο, στο όνομα της προσωπικής τους φιλίας.

Ο Βερνόν Σουμπουτέξ βρέθηκε χωρίς σπίτι, με μια τσάντα στην πλάτη να ψάχνει να βρει πως θα τη βγάλει κάθε βράδυ. Στο σακίδιό του όμως κουβαλά και κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο που πολλοί το αναζητούν. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το σκληρό Ροκ, σε μια περιοδεία επιβίωσης.

Χωρίς κάποιο σχέδιο ξετρύπωνε γνωστούς από το Facebook ψάχνοντας καταφύγιο. Κάθε σπίτι και μια ξεχωριστή περιπέτεια. Ο Βερνόν χρειάστηκε να πει ψέμματα, να κλέψει, να κάνει έρωτα χωρίς να το πολυθέλει ακόμα και να ζητιανέψει στους δρόμους του Παρισιού. Εκεί που κυκλοφορούν ναρκομανείς, αστοί, πόρνες, μετανάστες και φασίστες.

Η συγγραφέας Βιρζινί Ντεπάντ (Virginie Despentes) δεν μασάει τα λόγια της και δεν ωραιοποιεί τις εικόνες. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα των ηρώων της και μας αφηγείται την ιστορία τους. Δεν κρίνει και δεν κρύβει. Οι ήρωές της, μας είναι οικείοι όσο και αν θέλουμε πολλές φορές να τους αποφύγουμε. Η ζωντανή περιγραφή και ο ρυθμός της ιστορίας προκαλούν τον αναγνώστη να δει τι θα γίνει παρακάτω.

Ο πενηντάχρονος ροκ σταρ με τα ωραία μάτια και το γοητευτικό στυλ θα μπορούσε να είναι ο γείτονας ή ένας πρώην συνάδελφος. Που όλα του πήγαν στραβά. Τι θα συμβεί στο τέλος; Θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο; Ή θα είναι το δικό μας messenger που θα χτυπήσει σε λίγο; Τα επόμενα δύο βιβλία αυτής της τριλογίας θα δώσουν την απάντηση στους αναγνώστες και ίσως τη λύτρωση στους πρωταγωνιστές.

Πληροφορίες: Βερνόν Σουμπουτέξ 1, συγγραφέας Βιρζινί Ντεπαντ (Virginie Despentes). Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη. Εκδόσεις Στερέωμα, χρονολογία έκδοσης: Φεβρουάριος 2020.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *