Πλατεία Θησείου-Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ

Πλατεία Θησείου-Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ

Η Τίνα, το μικρό κορίτσι που είναι η «ηρωίδα» στην «Πλατεία Θησείου» της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ.

Η Τίνα, το μικρό κορίτσι που είναι η «ηρωίδα» στην «Πλατεία Θησείου» της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ (1920-2005), έχει μέσα της ένα «ανθρωπάκι» που το ακούει να της μιλάει και να την κατευθύνει τί πρέπει να κάνει, πώς να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις που βιώνει.. Η ψυχούλα του μικρού κοριτσιού είναι «διαταραγμένη», η ζωή του δύσκολη, η συμβίωσή του με τους συγγενείς του πατέρα της, που είναι ψυχικά αδύναμος λόγω της αρρώστιας της γυναίκας του, αποδεικνύεται προβληματική.

Στο πρώτο της βιβλίο (εμφανίστηκε το 1947) η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της ψυχικής ισορροπίας ενός μικρού παιδιού, που ζει μέσα σε μια οπισθοδρομική, «παραδοσιακή», πατριαρχική ελληνική οικογένεια. Ούτε στο σχολείο δεν επιτρέπεται να πάει το κοριτσάκι, γιατί εκεί μαθαίνουν την «μαλλιαρή», και γιατί τα αλλιώς μεγαλωμένα προσφυγόπουλα από τη Μικρασία μπορεί να αποτελέσουν κακή επιρροή..

Στην πλατεία του Θησείου περνάει τα παιδικά χρόνια της η Τίνα. Σ’ αυτό το μέρος που έχουμε επισκεφθεί, περπατήσει πολλές φορές, κάτω από την Ακρόπολη, κάπου εκεί θα ζούσε η μικρή Τίνα με το «ανθρωπάκι» μέσα της, θα έτρεχε, θα έπαιζε, θα υπέμενε τις τιμωρίες από τους άτεγκτους συγγενείς του πατέρα της, και θα σκεφτόταν την άρρωστη μητέρα της που «νοσηλεύεται» και τον «συντετριμμένο» πατέρα της που τον βλέπει να λιώνει καθημερινά∙ να την μισεί άραγε που εξαιτίας της αρρώστησε η αγαπημένη του σύζυγος; Μα όχι, δεν την μισεί, την αγαπάει, αλλά δεν μπορεί να της το δείξει γιατί δεν είναι καλά, γιατί και αυτού η ψυχούλα είναι ταραγμένη.. Καημένη Τίνα και κάθε Τίνα του άκαρδου και ανάλγητου κόσμου μας..

Με την νουβέλα αυτή η συγγραφέας έκανε ένα αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο στην πεζογραφία. Στα επόμενα χρόνια έγραψε αρκετά έργα που διαβάστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά (όπως το «Και ιδού ίππος χλωρός»). Όμως αυτό το πρώτο βιβλίο της μένει στον αναγνώστη σαν ανάμνηση, υπενθύμιση και προειδοποίηση αυτού που ήμαστε, είμαστε και θα γίνουμε..

Πληροφορίες: Πλατεία Θησείου, συγγραφέας: Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, εκδόσεις Κέδρος, χρονολογία έκδοσης: 1982

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *