Πήραμε σκύλο-Κυριάκος Αθανασιάδης

Πήραμε σκύλο-Κυριάκος Αθανασιάδης

«Ναι πήραμε και εμείς σκύλο!» – Αυτή ήταν η απάντησή μου στον φανταστικό διάλογο που ξεκίνησα με το βιβλίο.

«Ναι πήραμε και εμείς σκύλο!» – Αυτή ήταν η απάντησή μου στον φανταστικό διάλογο που ξεκίνησα με το βιβλίο πριν προλάβω καλά καλά να το ανοίξω. Και η αλήθεια είναι αυτή. Το ευχάριστο γεγονός της απόκτησης ενός τετράποδου μέλους σε μια οικογένεια είναι πάντα το κυρίαρχο θέμα συζήτησης με όποιον συναντάμε. Χωρίς απαραίτητα να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον συνομιλητής μας. Αλλά δεν μας πειράζει αυτό.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη, ο ενθουσιασμός όταν μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες είναι μεγάλος. «Α, και σε μένα τα ίδια κάνει» ή «ναι ναι, αυτό αυτό» είναι φράσεις που ειπώθηκαν πολλές φορές με το κουταβάκι να με κοιτάει και να σκέφτεται ότι τα έχω χαμένα.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αναγνώστες που έσπευσαν να πάρουν το βιβλίο είναι ήδη γονείς σκύλων, όπως εγώ. Οπότε λίγο πολύ έχουμε βιώσει πως είναι να ζεις με ένα κουτάβι ή ένα ενήλικο «παιδί». Ωστόσο, παράλληλα με τις εμπειρικές οδηγίες που μοιράζεται με μας, ο Κυριάκος Αθανασιάδης μας εξιστορεί τα κατορθώματα του Αρσέν, του αρσενικού παγκ που του έχει αλλάξει τη ζωή. Εντάξει, για να μην είμαι άδικος μας λέει και τις ιστορίες της μικρής του αδερφής της Άγκαθα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση το βιβλίο, έτσι και αλλιώς σου δίνει… κάτι καινούριο και δεν λες τσαντισμένα «αυτά τα ξέρουμε». Ωστόσο, δεν είμαστε παντογνώστες. Εδώ και πολλά χρόνια λέω ότι τα αρσενικά σκυλάκια μαρκάρουν την περιοχή τους. Δεν ισχύει! Η λογική εξήγηση μου προκάλεσε χαμόγελα. Και όχι δεν θα κάνω σπόιλερ!

Με το χαμόγελο επίσης ξεκίνησα και διάβασα ολόκληρο το βιβλίο. Κάποιες στιγμές χρειάστηκε να διακόψω την ανάγνωση γιατί κάποιος ζητούσε την προσοχή μου. Εκεί το άφησα λίγο (συγγνώμη Αρσέν). Αυτό που κρατάω περισσότερo από όλα, ήταν αυτό που εξέφρασε ο συγγραφέας με απλά λόγια. Ένας σκύλος σου αλλάζει τη ζωή. Την αλλάζει προς το καλύτερο. Και αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Πληροφορίες: Πήραμε σκύλο, συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, εικονογράφηση: Χρήστος Παπανίκος, εκδόσεις Κλειδάριθμος, χρονολογία έκδοσης Ιανουάριος 2021.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *