Ανδρέας Παπανδρέου, Πολιτισμικό πορτρέτο - Μυρσίνη Ζορμπά

Ανδρέας Παπανδρέου, Πολιτισμικό πορτρέτο – Μυρσίνη Ζορμπά

Το βιβλίο γράφτηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (1919-1996)

 Το βιβλίο γράφτηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (1919-1996) και διερευνά την πνευματική και πολιτική πορεία του πολιτικού που σφράγισε την σύγχρονη ελληνική ιστορία και προκαλεί και σήμερα ακόμα συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, αλλά και μια νοσταλγία όσων τον έζησαν και τον θυμούνται.          

Προερχόμενη από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, η Μυρσίνη Ζορμπά ( 1949-2023, με σημαντική δραστηριότητα στον χώρο του βιβλίου και υπουργός Πολιτισμού τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης Τσίπρα) αντιμετωπίζει κριτικά αλλά και σε βάθος την προσωπικότητα και το κυβερνητικό έργο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αφήγηση ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του και φτάνει στη δεκαετή πρωθυπουργία του, με έμφαση στα ζητήματα του πολιτισμού.

Η αμηχανία που διατρέχει τις σελίδες του βιβλίου είναι έκδηλη, καθώς η συγγραφέας αναγκαστικά δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο πολιτικός της χώρος διεκδικεί την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα. Έτσι ο κριτικός τόνος παραμένει, αλλά (δεν μπορεί να) είναι τόσο έκδηλος όσο παλιότερα. Άλλωστε ο σημερινός ηγέτης του προοδευτικού πολιτικού χώρου κάνει συχνά αναφορές στον Ανδρέα και σχεδόν εμφανίζεται ως συνεχιστής του.

Το υπόβαθρο της συγγραφέως της επιτρέπει να γράψει ένα αρκετά διεισδυτικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Αποφεύγοντας τις ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς εμπάθεια, αξιολογούνται πολιτικές πολιτισμού και γενικότερες στάσεις που κυριάρχησαν για κάποια χρόνια και που σήμερα έχουν σαφώς ατονήσει.

   Όσοι αναζητούν μια αγιογραφία του Ανδρέα θα απογοητευτούν και ίσως εξοργιστούν κιόλας. Όσοι αναζητούν ένα νηφάλιο κείμενο με (άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο) εύστοχες κρίσεις θα βρουν το βιβλίο χρήσιμο και θα αποκομίσουν οφέλη από την ανάγνωσή του.

Πληροφορίες: Ανδρέας Παπανδρέου- Πολιτισμικό πορτρέτο, συγγραφέας Μυρσίνη Ζορμπά, εκδόσεις Πεδίο, ημερομηνία έκδοσης Φεβρουάριος 2019.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *