Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου - Κάρσον ΜακΚάλερς

Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου – Κάρσον ΜακΚάλερς

«Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» της Κάρσον ΜακΚάλερς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε νέα μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.

«Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» της αμερικανίδας Κάρσον ΜακΚάλερς (Carson McCullers) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε νέα μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου. Το βιβλίο περιλαμβάνει μερικά διηγήματα και την ομότιτλη νουβέλα που είναι φυσικά η κεντρική ιστορία του. 

Πρωταγωνίστρια της «Μπαλάντας» είναι η δεσποινίς Αμέλια, που διατηρεί ένα εμπορικό κατάστημα σε μια μικρή και μίζερη επαρχιακή πόλη του αμερικανικού νότου. Πλούσια, στρυφνή και μοναχική, διατηρεί ελάχιστες σχέσεις με την κοινότητα, μέχρι που ένας μυστήριος καμπούρης νάνος εμφανίζεται στην πόρτα της. Η έλευσή του θα σηματοδοτήσει μια στροφή για τη ζωή της Αμέλια, που σιγά σιγά θα μετατρέψει το κατάστημά της σε ένα καφενείο που θα γίνει το κέντρο της κοινότητας. Ταυτόχρονα ο νάνος θα βάλει σε κίνηση μια σειρά άλλων γεγονότων που θα αλλάξουν τη ζωή της δεσποινίδας Αμέλια και της μικρής πόλης για πάντα. 

Η γραφή της McCullers είναι αρκετά ιδιαίτερη, απλή αλλα δυνατή, και σε πολλά σημεία μου θύμισε το Δρόμο με τις Φάμπρικες του Στάινμπεκ. Έχουν την ίδια αψάδα στο λόγο και την ίδια γείωση με την πραγματικότητα μιας αμερικανικής επαρχιακής πόλης. Η McCullers εστιάζει στην μοναξιά στις ανθρώπινες σχέσεις, την αποξένωση του ανθρώπου από το περιβάλλον του, την προδοσία και τη ματαίωση του έρωτα.

Τα υπόλοιπα διηγήματα του βιβλίου είχαν επίσης αρκετό ενδιαφέρον, από τα οποία ξεχώρισα ιδιαίτερα το «Wunderkind» (το πρώτο διήγημα που εξέδωσε ποτέ η συγγραφέας), αλλά και το «Ένα Οικιακό Δίλημμα». Συνολικά μια πολύ καλή πρώτη γνωριμία με τη McCullers.

«Οι άνθρωποι στην πόλη ήταν περήφανοι όταν κάθονταν στα τραπέζια του καφενείου. Πλένονταν προτού έρθουν στις δεσποινίδας Αμέλια και σκούπιζαν ευγενικά τα πόδια τους στο κατώφλι προτού μπουν στο καφενείο. Εκεί, για μερικές ώρε τουλάχιστον, μπορούσε να σιγήσει η βαθειά και πικρή γνώση ότι δεν αξίζεις πολλά στον κόσμο».

Πληροφορίες: Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου και άλλα διηγήματα, Συγγραφέας: Κάρσον ΜακΚάλερς (Carson McCullers), μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδόσεις Διόπτρα, ημερομηνία: Μάρτιος 2022.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *