Μεσακτή - Μάκης Μαλαφέκας

Μεσακτή – Μάκης Μαλαφέκας

Τον περιμένω πώς και πώς κάθε καλοκαίρι. Να βγούμε έξω –ναι εκεί θα μπορούμε λογικά- και να μου πει μια από τις φοβερές του ιστορίες.

Τον περιμένω πώς και πώς κάθε καλοκαίρι. Να βγούμε έξω –ναι εκεί θα μπορούμε λογικά- και να μου πει μια από τις φοβερές του ιστορίες. Σίγουρα θα είναι κάπου μπλεγμένος σε καταστάσεις με πολύ αλκοόλ, γυναίκες ή άνδρες δηλητήριο και όνειρα, παράξενα όνειρα.

Πρόκειται για τον Μιχάλη Κρόκο, τον ήρωα που έπλασε ο Μάκης Μαλαφέκας στα  μυθιστορήματα «Δε λες κουβέντα» και «Μεσακτή» που διάβασα πρόσφατα, το ένα μετά το άλλο το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο ήρωας, ένας μάλλον επιτυχημένος συγγραφέας, γοητευτικός με έφεση στο ποτό κάθε είδους και αμετανόητος γυναικάς έρχεται τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια μπλέκει σε υποθέσεις μυστηρίου.

Άνθρωπος της πόλης, μπορεί να σταθεί μέσα στα πιο κυριλέ στέκια της αστικής Αθήνας αλλά και στα πιο σκοτεινά καταγώγια. Μπορεί να ζήσει σε βίλες στην Ικαρία αλλά και να χαθεί στα χωριά του νησιού στα μαύρα μεσάνυχτα  ψάχνοντας που γίνεται το πανηγύρι. Ένας τύπος που ακολουθεί το ένστικτό του και ξαφνιάζεται από τα όνειρά του.

Η γλώσσα των χαρακτήρων στα δύο μυθιστορήματα είναι αυτό που θα λέγαμε …η πραγματική, αυτή που μιλάμε και καταλαβαίνουμε με τους γύρω μας. Δεν υπάρχουν πολιτικά ορθές σκέψεις στο κεφάλι του Μιχάλη Κρόκου γιατί πολύ απλά έτσι σκεφτόμαστε όλοι, χωρίς να βρισκόμαστε μπροστά σε κόσμο. Είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Μιχάλης Κρόκος – μην ξεχνάμε πως είναι και εκείνος συγγραφέας- στα βιβλία του και αυτό ενοχλεί τους εκδότες του.

Σκηνές από την εποχή μας, πρόσωπα και καταστάσεις που ζούμε χωρίς να χρειάζεται εξήγηση τι και πώς. Είναι βιβλίο της εποχής μας και αυτό το κάνει πιο οικείο στους αναγνώστες του σήμερα. Για τους αναγνώστες μετά από δέκα χρόνια, δεν μπορώ να πω με σιγουριά, θα χρειαστεί να γκουγκλάρουν τι εστί Λοβέρδος.

Ειδικά για τη Μεσακτή που διαδραματίζεται κυρίως στην Ικαρία, όσοι αγαπούν το νησί θα αισθανθούν ότι βρίσκονται -έστω και νοητά- εκεί και θα εκτιμήσουν τις ακριβείς περιγραφές του συγγραφέα.

Όντως περιμένω τον Μιχάλη Κρόκο να έρθει πάλι. Αυτή τη φορά θα πρέπει να φορά μάσκα και να κρατάει αποστάσεις. Θα στοιχημάτιζα ότι αποκλείεται να το κάνει. Και αν το κάνει, θα το κάνει με τον δικό του τρόπο. Θα μας τα πει ο Μάκης Μαλαφέκας.

Πληροφορίες: Μεσακτή – Μάκης Μαλαφέκας. Εκδόσεις Μελάνι. Χρονολογία έκδοσης: Ιούνιος 2020

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *