φοερ

Το κλίμα είμαστε εμείς – Τζόναθαν Φόερ

Ξεκινάει η σωτηρία του πλανήτη από το πρωινό μας;

Ξεκινάει η σωτηρία του πλανήτη από το πρωινό μας; Μπορεί να μην έχουμε μια άμεση απάντηση αλλά αυτή η φράση θα μας κάνει να μείνουμε παραπάνω μπροστά από αυτό το βιβλίο και γιατί όχι, να αποφασίσουμε να το διαβάσουμε.

Το όνομα του συγγραφέα μάλιστα, του Τζόναθαν Σαφράν Φοέρ, ενός από τους καλυτερους αμερικάνους της γενιάς του, είναι μια εγγύηση ότι το βιβλίο αυτό θα είναι καλογραμμένο. Και έτσι είναι.

Ο συγγραφέας έχει ήδη στη διαδρομή του γράψει αρκετά βιβλία που εκτός από best seller, έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών. Το “Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά” που περιγράφει την ιστορία ενός εννιάχρονου που ο πατέρας του σκοτώνεται από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, θεωρείται ήδη κλασικό και ένα βιβλίο που πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να διαβάσει. Αλλά και τα άλλα δύο μυθιστορήματά του, το “Ιδού Εγώ” και το “Όλα έρχονται στο φως” επιβεβαιώνουν ότι ο Φόερ ανήκει στους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς, ήδη από τα 45 του χρόνια.

Ωστόσο, ο Τζόναθαν Σαφράν Φοέρ ξεχωρίζει για τα βιβλία σχετικά με την έρευνά του για την κτηνοτροφία αλλά και τη διατροφή. Μέσα από το “Τρώγωντας Ζώα” και μετά από εκατοντάδες ώρες έρευνας, καταφέρνει να παρουσιάσει χωρίς υπερβολές την κατάσταση που επικρατεί με την εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας στις ΗΠΑ και εξηγεί μέσα από τις προσωπικές του ιστορίες να “δώσει απαντήσεις” σε πολλά “φιλοσοφικά” διλήμματα σχετικά με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει για να μεγαλώσουμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας.

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το “Τρώγωντας Ζώα”, ο Φόερ επανέρχεται με το “Το Κλίμα Είμαστε Εμείς – Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το πρωινό μας”. Μετά από τρία χρόνια έρευνας, τα ερωτήματα σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και τις ενέργειες που μπορούμε να προβούμε ώστε να την αντιμετωπίσουμε πληθαίνουν. Ο συγγραφέας δεν διστάζει να παραθέσει και τους προσωπικούς του προβληματισμούς. Δεν διστάζει να δείξει τις αδυναμίες σχετικα με τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στην προσωπική του ζωή και σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζεται δογματικός.

Είναι δηλαδή ένας από εμάς, που ενώ μπορεί να κατανοήσει τι είναι η Κλιματική Αλλαγή, δυσκολεύεται να πείσει τον εαυτό του πως ατομικά όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε “κάτι”. Που αυτό το “κάτι” σε μπορεί να φαίνεται σε κάποιον ασήμαντο, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Ο Τζόναθαν Σαφράν Φοέρ, αντέχει να κρύψει τη λύση μέχρι τη σελίδα 76…

Το “Το Κλίμα Είμαστε Εμείς – Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το πρωινό μας” μπορεί να σας ταρακουνήσει ή απλά μπορεί να φυτέψει έναν σπόρο προβληματισμού. Σε κάθε περίπτωση θα το διαβάσετε ευχάριστα και αποτελεί το τέλειο δώρο σε “ανήσυχα” πνεύματα.

Πληροφορίες: Το κλίμα είμαστε εμείς – Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το πρωινό μας – Τζόναθαν Σαφράν Φόερ, Εκδόσεις Κέδρος, μετάφραση Ηρώ Σκάρου, Άρης Σφακιανάκης , σελίδες 328, ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2021.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *