Ίκλι Αβρίκ - Μαριάνθη Νταφούλη

Ίκλι Αβρίκ – Μαριάνθη Νταφούλη

Δύο κεντρικοί ήρωες, συνθέτουν το πρωταγωνιστικό δίδυμο, του οποίου οι ζωές ξεδιπλώνονται σταδιακά.

Δύο κεντρικοί ήρωες, η Εύα και ο Γιώργος συνθέτουν το πρωταγωνιστικό δίδυμο, του οποίου οι ζωές ξεδιπλώνονται σταδιακά, καθώς προχωρά η γνωριμία τους. Και όσο αυτή προχωρά, τόσο οι ιστορίες του παρελθόντος και του παρόντος «μπλέκονται» και από παράλληλες μετατρέπονται σε τεμνόμενες που διέρχονται η μια την άλλη.

Γύρω από την Εύα και τον Γιώργο δημιουργείται μια ιστορία έρωτα, απ’ αυτούς τους νεανικούς έρωτες που ξεκινούν ανέμελα το ταξίδι τους μια νύχτα καβάλα πάνω σε μια μηχανή, αλλά όταν οι πρωταγωνιστές πατήσουν τα πόδια τους στη γη βρίσκουν μπροστά τους καταστάσεις που έχουν μείνει (;) στη λήθη και τη σιωπή. Και είναι αυτά τα ανείπωτα που δημιουργούν την πλοκή στο βιβλίο, τα ανείπωτα που ενώ αποσιωπούν τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και οι κοντινοί τους, όπως η Ευδοκία, σιγά – σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια.

Το «Ίκλι Αβρίκ» δεν είναι, ωστόσο, ένα βιβλίο γύρω από τον έρωτα. Είναι ένα βιβλίο για την ιστορία, τη μνήμη, τον έρωτα, τις οικογενειακές σχέσεις και τη φιλία. Οι ιστορίες που συνθέτουν το βιβλίο έχουν φόντο τις παράγκες των προσφύγων στον Πειραιά και στα Βούρλα. Έχουν φόντο την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και την πόλη του σήμερα.

Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι μικρά σε έκταση, ενώ η αφήγηση προχωρά μπρος – πίσω στο παρόν και στο τώρα. Ως εκ τούτου, γεγονότα που «τρέχουν» αποκτούν άλλη σημασία και βαρύτητα δοσμένα ως συνέχεια του παρελθόντος. Είναι σαν ένα παζλ, του τα κομμάτια σταδιακά ενώνονται.  

Το «Ίκλι Αβρίκ» είναι το ελπιδοφόρο ντεμπούτο της Μαριάνθης Νταφούλη με την ιδιότητα της συγγραφέα, ένα μυθιστόρημα που εμπίπτει σε πολλές κατηγορίες (αστυνομικό, πολιτικό, κοινωνικό) ή… και καμία! Άλλοτε με πιο ποιητικές προσεγγίσεις, άλλοτε με πιο λογοτεχνικές το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μωβ Σκιούρος», είναι ένα λογοτεχνικό διαμάντι που διαβάζεται ευχάριστα.

Πληροφορίες: Ίκλι Αβρίκ, συγγραφέας Μαριάνθη Νταφούλη, εκδόσεις Μωβ Σκιουρος, ημερομηνία έκδοσης Ιούλιος 2020.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *