Ο γύρος του κόσμου με ένα Σομπρέρο

Ο γύρος του κόσμου με ένα Σομπρέρο

Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πόσες φορές έστειλα ένα λινκ σε κολλητούς φίλους για να μοιραστώ την ποδοσφαιρική ιστορία που μόλις είχα διαβάσει στο ίντερνετ.

Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πόσες φορές έστειλα ένα λινκ σε κολλητούς φίλους για να μοιραστώ την ποδοσφαιρική ιστορία που μόλις είχα διαβάσει στο ίντερνετ και άλλες πόσες έδινα υπόσχεση στον εαυτό μου να το στείλω (μα σχεδόν πάντα το ξέχναγα) στην παρέα που λόγω υποχρεώσεων κάθε είδους είχε διασκορπιστεί σε όλα τα μήκη του πλανήτη.

Η πλειοψηφία των ιστοριών αυτών ήταν από το Sombrero που αποτελεί έναν κοινό τόπο αναφοράς για τους μύστες του ποδοσφαίρου.

Μα καλά, θα πει κάποιος κακοπροαίρετος (τουλάχιστον), ασχολείστε με ένα παιχνίδι που 22 μαντράχαλοι τρέχουν πίσω από ένα τόπι; Εδώ έρχεται ο υπότιτλος του βιβλίου «Ο γύρος του κόσμου με ένα Σομπρέρο» να δώσει την πιο ξεκάθαρη απάντηση: ..το ποδόσφαιρο είναι συχνά μόνο η αφορμή. Και πράγματι. Ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που θα πει κάποιος με κακία. Διαβάζοντας το βιβλίο, συνειδητοποίησα ξανά τα βασικά: Πίσω από αυτό το παιχνίδι κρύβονται δεκάδες ιστορίες που κρύβουν τραγωδίες, συμπτώσεις, ξενύχτια, εθισμούς. Κρύβονται ολόκληροι λαοί και έθνη.

Η ιδέα των εκδόσεων Διόπτρα να μπουν 45 ιστορίες σε ένα βιβλίο ήταν μια νίκη για κάθε βιβλιόφιλο και μια κίνηση τύπου «against modern football». Μέσα σε ένα απόγευμα ξεκούρασα τα μάτια μου και θυμήθηκα ότι η ανάγνωση ξεκουράζει και τη ψυχούλα μας. Βέβαια, πολλές φορές ανέτρεξα στον υπολογιστή να ψάξω τα αντίστοιχα βίντεο που επιβεβαιώνουν μερικές από αυτές τις ιστορίες. Αν και, να πω την αμαρτία μου, καλύτερες είναι οι ιστορίες που διατηρούνται από στόμα σε στόμα, γιατί μπορεί, ανάλογα με τον αφηγητή, να είναι θρυλική ή αδιάφορη.

Έμαθα ιστορίες και λεπτομέρειες από κάποια περιστατικά που δεν είχα ιδέα. Άλλες φορές είχα εικόνα για αυτές και προσπάθησα να σκεφτώ τι έκανα εγώ εκείνη τη στιγμή της ζωής μου όταν διαδραματίζονταν. Φυσικά, με την πρώτη ευκαιρία μπορώ να τις διηγηθώ σε φίλους και να ξεκινήσει μια ωραία συζήτηση.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα. Μπορείς να παρακολουθήσεις έναν αγώνα και να πιαστείς από οτιδήποτε για να ξεκινήσει μια συζήτηση. Από το χρώμα της εμφάνισης, το κούρεμα του επιθετικού, μια τούμπα ενός διαιτητή, μιας «όμορφης παρουσίας στις εξέδρες».

Η ομάδα του Sombrero είναι δικοί μου άνθρωποι. Δεν ξέρω καν πως μοιάζουν. Ωστόσο μπορώ να τους αναγνωρίσω παντού. Πάντα θα γυρίσουν το κεφάλι να σχολιάσουν ένα όμορφο γκολ ή ένα έξυπνο σύνθημα της εξέδρας. Πολλές φορές ίσως το σιγοτραγουδήσουν. Και ας βρίσκονται στο γραφείο τους.

Σε κάθε περίπτωση βρήκα το καλύτερο δώρο για τους φίλους μου που φάγαμε τα νιάτα μας βλέποντας μπάλα στις καφετέριες με συνδρομητική τηλεόραση. Οι ιστορίες είναι ατελείωτες και ήδη έχω κάνει χώρο στη βιβλιοθήκη μου για έναν δεύτερο τόμο.

Πληροφορίες: Ο γύρος του κόσμου με ένα Σομπρέρο, εκδόσεις Διόπτρα, ημερομηνία έκδοσης Φεβρουάριος 2022.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *