Όλοι οι καλοί έχουν πεθάνει-Gerasimos Bekas

Όλοι οι καλοί έχουν πεθάνει-Gerasimos Bekas

Αν σας αρέσει να ακουμπάτε ένα ανοιχτό βιβλίο στην κοιλιά σας για να δείτε πόσο τραντάζεται ενώ γελάτε από το αστείο που μόλις διαβάσατε μέσα του σας έχω καλά νέα.

Αν σας αρέσει να ακουμπάτε ένα ανοιχτό βιβλίο στην κοιλιά σας για να δείτε πόσο τραντάζεται ενώ γελάτε από το αστείο που μόλις διαβάσατε μέσα του και έχετε να νιώσετε έτσι από τη τελευταία φορά που πιάσατε Αντρέα Καμιλλέρι ή αν θέλετε να αποκτήσετε six pack αλλά βαριέστε τη γυμναστική σας έχω καλά νέα. 

Ο εκ Γερμανίας ορμώμενος Gerasimos Bekas έχει γράψει ένα τέτοιο βιβλίο εκγύμνασης κοιλιακών μυών.  Για την απόκτηση six pack αρκεί η εισαγωγική σκηνή με την ολισθηρότητα των αρχαίων μαρμάρων, που διαβάζεται με νωπά μάτια και ποτέ ολόκληρη, καθώς κάπου στη δεύτερη παράγραφο θα κλείσετε το βιβλίο και απεγνωσμένα θα ζητάτε πληροφορίες στο οπισθόφυλλο σχετικά με το ποιος το έχει γράψει και τι στον κόρακα είναι αυτό (δεν θα βρείτε πολλές και ας μην ξεχνάμε πώς θα έχετε και δακρυσμένα από τα γέλια μάτια οπότε δεν θα μπορείτε και να τις διαβάσετε).

Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας απαντήσω αυτά τα ερωτήματα εδώ για να μη διακόψετε τη γυμναστική σας όταν το διαβάζετε.

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του γεννηθέντος το 1987 και βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Gerasimos Bekas.  Άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αστυνομικό καθώς διαθέτει πλοκή που θα ζήλευε και ο Rex Stout και έναν εκκολαπτόμενο hard-boiled ήρωα, τον Άρη, που αν και νοσηλευτής σε γηροκομείο στο Βιρτσμπουργκ, είναι εξίσου γειωτικός και αξιαγάπητος όπως κάθε noir ντεντέκτιβ που σέβεται τον εαυτό του. 

Ο Άρης αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την αποστολή που του αναθέτει μια τρόφιμος του γηροκομείου του, η κυρία Ξενάκη, και δέχεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Τα χωροχρονικά πηγαινέλα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αχνογραφούν την παράλληλη ιστορία ενός περιπτερά και φίλου της κ. Ξενάκη, του μοναδικού επιζώντα του ολοκαυτώματος του Κομμένου Άρτας. Από τον Philip Kerr μέχρι τον δικό μας Μίνωα Ευσταθιάδη ( με τον γερμανοτραφή  ήρωα του οποίου, τον ντεντέκτιβ Κρις Παππάς, ο ήρωας του Bekas διαγράφει σε διάφορα σημεία παράλληλη πορεία), οι ναζιστικές θηριωδίες γεννούν το βαθύ ιστορικό τραύμα που κινεί τη δράση στο σήμερα αναγάγοντας το ρόλο του ήρωα σε ρόλο φροϋδικού ψυχαναλυτή για το συλλογικό ασυνείδητο. 

Όπως συμβαίνει συχνά στην αστυνομική λογοτεχνία, η ιδιαιτερότητα του ήρωα βαραίνει περισσότερο από την πλοκή που τον λακτίζει να προχωρήσει: οι κυνικές σκέψεις του Άρη, ιδίως όταν ξεβρακώνει το clean cut ολόγραμμα της τέλειας Ελλάδας που πλασάρουμε στους τουρίστες είναι λαχταριστές.  Τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και της ιστορίας μπορούν να παρατηρηθούν μόνο από το περιθώριο και ο Άρης δεν έχει καμία απολύτως όρεξη να το εγκαταλείψει. Στον αγώνα του να ανακαλύψει τον εαυτό του, μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα το πόσο ανιστόρητοι είμαστε πραγματικά και  πόσα δεδομένα  χρειάζονται αναθεώρηση. 

Πληροφορίες: Όλοι οι καλοί έχουν πεθάνει, συγγραφέας: Gerasimos Bekas, μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός, εκδόσεις Κριτική, χρονολογία έκδοσης: Μάρτιος 2020.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *