Ο αναρχικός των δύο κόσμων - Ούρσουλα Λε Γκεν

Ο αναρχικός των δύο κόσμων – Ούρσουλα Λε Γκεν

Πού ζει η αναρχία; Μπορεί μια αναρχική κοινωνία να καταλήξει να χτίζει κλουβιά, ενώ ένας κόσμος ιδιοκτητών – κερδοσκόπων να δίνει στον αναρχικό την ελευθερία του για να δημιουργήσει; 

Πού ζει η αναρχία; Μπορεί μια αναρχική κοινωνία να καταλήξει να χτίζει κλουβιά, ενώ ένας κόσμος ιδιοκτητών – κερδοσκόπων να δίνει στον αναρχικό την ελευθερία του για να δημιουργήσει; 

Στο βιβλίο «Ο αναρχικός των δύο κόσμων» η Ούρσουλα Λε Γκεν μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες. Ότι η μάχη του ελεύθερου ανθρώπου να σπάει τα μοτίβα, να ρίχνει τους τοίχους, να καινοτομεί δεν τελειώνει ποτέ. 

Στο βιβλίο γνωρίζουμε δύο κόσμους: Γιουράς και Ανάρες, ο ένας αποτελεί τη σελήνη του άλλου. Τόσο κοντά οι δύο πλανήτες και τόσο μακριά. Ο Γιουράς μοιάζει με τη Γη, με καπιταλιστικές και σοσιαλιστικές κοινωνίες. Η Ανάρες είναι μια αναρχική κοινωνία, χωρίς ιδιοκτησία, χωρίς χρήματα, χωρίς θρησκεία, χωρίς κοινωνικές τάξεις. Υπέρτατη αξία είναι η αλληλεγγύη.

Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί από τις θυσίες των κατοίκων της Ανάρες για να διαφυλάξουν την αναρχική τους κοινωνία σε έναν εχθρικό και αφιλόξενο πλανήτη. Ακόμα και οι θεσμοί της οικογένειας και του γάμου θα διαλυθούν για να υπηρετήσουν οι Αναρεσιανοί τα ιδανικά τους. 

Είναι όμως εκεί πραγματικά όλοι ελεύθεροι; Είναι ελεύθερος κανείς να εναντιωθεί στα συνήθη και αποδεκτά πρότυπα, χωρίς οι σύντροφοι να τον αποδοκιμάσουν, στην αρχή καλυμμένα και με μέτρο, στη συνέχεια ανοιχτά και με απροκάλυπτη εχθρότητα. 

Αυτό που θα ανακαλύψει ο αναγνώστης, μαζί με τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου, είναι ότι ακόμα και στην αναρχική κοινωνία θα αναδυθούν δομές εξουσίας και καταπιεστικά μοτίβα. Ακόμα και εκεί οι νέες και επαναστατικές ιδέες προκαλούν αμηχανία, αντιδράσεις και στο τέλος πολεμιούνται με λύσσα για να εξαλειφθούν, πριν προκαλέσουν ζημιά στο κατεστημένο.

Η φυγή στον Γιούρας, στον πλανήτη των διεφθαρμένων κερδοσκόπων, φαίνεται μονόδρομος για τον ήρωα μας καθώς ψάχνει να βρει πρόσφορο έδαφος για τις ιδέες του. Αλλά και εκεί είναι ένας ξένος, περιτριγυρισμένος από αρπακτικά. Θα επιστρέψει στον πλανήτη του για να συνεχίσει τη μάχη. Πάντα με άδεια χέρια, μόνο με τις ιδέες του. Η πάλη του ελεύθερου ανθρώπου είναι και με τις ίδιες τις δομές των κοινωνιών που χτίζει.

Πληροφορίες: Ο αναρχικός των δύο κόσμων, συγγραφέας: Ούρσουλα Λε Γκεν, μετάφραση: Χρήστος Γεωργίου, εκδόσεις: PARCEK, χρονολογία έκδοσης Νοέμβριος 2011.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *