Καλυψώ-Ντέιβιντ Σεντάρις

Καλυψώ-Ντέιβιντ Σεντάρις

Πολλές οικογένειες έχουμε αγαπημένους συγγενείς που ζουν μακριά μας και έχουμε την ευκαιρία να τους βλέπουμε χρόνο παρά χρόνο και η προσμονή αυτή είναι γλυκιά.

Πολλές οικογένειες έχουμε αγαπημένους συγγενείς που ζουν μακριά μας και έχουμε την ευκαιρία να τους βλέπουμε χρόνο παρά χρόνο και η προσμονή αυτή είναι γλυκιά. Έχουμε δώσει ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά και κάνουμε σχέδια για το πώς θα περάσουμε κάθε στιγμή με αυτά τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Κάτι τέτοιο γίνεται με τον Ντέιβιντ Σεντάρις που έρχεται πάνω από 15 χρόνια στο σπίτι μας με τα βιβλία του, κάθεται στο καθιστικό μας, πίνουμε τα κρασιά μας και μοιράζεται μαζί μας όχι μόνο τις ιστορίες και τις εμπειρίες του αλλά και τις ανησυχίες και τους φόβους του. Θα μπορούσα να πω ότι έχει εξελιχθεί στον αγαπημένο Θείο – όχι αυτόν που κάθεται με τη νεολαία- που εμπιστευόμαστε και του ανοίγουμε την καρδιά μας γιατί τον νιώθουμε κοντά μας: Δεν θα μας κρίνει γιατί ο καθένας έχει τα… δικά του.

Ποια είναι τα δικά του; Μα φυσικά τα προβλήματα που έχουμε όλοι: Οι μικροί τσακωμοί με τον σύζυγο στην προσπάθεια του καθενός να υπερασπιστεί τη δική του οικογένεια, η κούραση από τα εξοντωτικά ταξίδια για τη δουλειά του, τα προβλήματα των κοντινών συγγενών του.

Ο Σεντάρις μεγαλώνει μαζί μας και δείχνει να διατηρεί το στοιχείο που μας έχει κάνει να τον αγαπήσουμε. Είναι γήινος, μας μιλά για καταστάσεις που δεν μας είναι άγνωστες. Όσο περνάει ο καιρός, η οικογένειά του παραμένει στο επίκεντρο. Θέλει να περνάει χρόνο με τα αδέρφια και τον πατέρα του γιατί αυτό του δίνει δύναμη. Μοιάζει με αυτό που υποστήριζε ο Βόνεγκατ, ότι πρέπει να έχουμε μεγάλες οικογένειες (όχι κατά ανάγκη συγγενείς) για να ασχολούμαστε με κάτι και να μην εγκλωβίζεται η ένταση και ο θυμός μόνο μεταξύ του ζευγαριού.

Η Καλυψώ ως χελώνα μπορεί να είναι αργή στις κινήσεις της, ως βιβλίο όμως διαβάζεται γρήγορα. Είναι το ταλέντο του Σεντάρις που μας προσφέρει αυτή την ευκολία, όχι τυχαία αλλά με δουλειά. Τυχαίες είναι μόνο οι μαντεψιές του συγγραφέα για το ζώδιο όσων βρίσκονται μπροστά του και θέλουν τους υπογράψει το αντίτυπό τους.

Πληροφορίες: Καλυψώ, συγγραφέας Ντέιβιντ Σεντάρις (David Sedaris), μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά, εκδόσεις: Μελάνι, χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2020.

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *