Σκυλίσια Ψυχή-Αύγουστος Κορτώ

Σκυλίσια Ψυχή-Αύγουστος Κορτώ

Ήταν μεγάλη χαρά για μένα όταν έπιασα στα χέρια μου τη Σκυλίσια Ψυχή

Όσο αγαπώ τον Αύγουστο Κορτώ για την εξαιρετική, ζωντανή γλώσσα που χρησιμοποιεί στα βιβλία του και την τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάθε τραυματική ιστορία, ταυτόχρονα πάντα περιμένω να ξεφύγει κάποια στιγμή από τα συγκεκριμένα μοτίβα και ιστορίες που εναλλάσσονται από βιβλίο σε βιβλίο του. Ήταν μεγάλη χαρά για μένα όταν έπιασα στα χέρια μου τη Σκυλίσια Ψυχή και συνειδητοποίησα ότι εδώ ο συγγραφέας αποφασίζει να βγει από τα συνηθισμένα του μονοπάτια και να αναμετρηθεί με τόπους και ιστορίες ίσως όχι τόσο οικεία για αυτόν.

Πρωταγωνιστής είναι η Έστερ, μια μικρόσωμη αυτιστική Εβραία, ορφανή από μητέρα που ζει στο Βερολίνο της ανόδου του ναζισμού.  Τρυφερή, μοναχική και εσωστρεφής, έξυπνη, με πολλά καλλιτεχνικά ερεθίσματα αλλά με κύριο χαρακτηριστικό μια τεράστια, αστείρευτη αγάπη για τα σκυλιά που ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και διαρκεί για πάντα. Είναι αυτή η αγάπη που, περισσότερο από κάθε τι, θα καθορίσει πολλές από τις περίεργες στροφές του μονοπατιού της ζωής της, από τον έναν τόπο στον άλλο και από τη μια απόφαση στην άλλη, μεταξύ Μπούχενβαλντ, Βερολίνου και Νέας Υόρκης. Και μέσα από τη σχέση αυτή ανθρώπου σκύλου, που είναι τελικά και ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, αναδεικνύεται αφενός ο ρόλος του τυχαίου στην έκβαση της ζωής μας, αφετέρου πως και η τυχαιότητα υπακούει κι αυτή σε κανόνες που πηγάζουν από την ανθρώπινη φύση.

Ο γάργαρος λόγος του Κορτώ είναι εδώ καθώς και η ικανότητά του να αφηγηθεί μια ιστορία που θέλεις να διαβάσεις. Αναμετριέται με τη μεγαλύτερη φρίκη της ανθρωπότητας και καταφέρνει να σταθεί όρθιος. Έζησα τη ναζιστική Γερμανία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την απελευθέρωση καθώς και το ταξίδι και τη ζωή της Εστέρ στη Νέα Υόρκη. Ένα ταξίδι που ήλπιζα ότι θα φέρει επιτέλους την πολυπόθητη λύτρωση, αλλά ο συγγραφέας δεν έδωσε, ούτε σε κείνη ούτε σε μένα, την ανακούφιση που τόσο περιμέναμε.

Αντιθέτως εδώ αρχίζει κάπως να δυσκολεύει. Πρόσωπα μπαίνουν και βγαίνουν στις σελίδες του Κορτώ και στη ζωή της Εστέρ, χωρίς να προλάβουμε να τους γνωρίσουμε, χωρίς να δούμε το αποτύπωμά τους στην εξέλιξη της ηρωίδας. Ο αυτισμός της χρησιμοποιείται σαν αφηγηματικό εργαλείο αλλού, κι αλλού ξεχνιέται εντελώς σαν κάτι που γιατρεύεται με τα χρόνια. Ο χρόνος αλλού κυλάει σα νερό και αλλού τραβάει σε μάκρος, ενώ ανά σημεία χρειάστηκε συνειδητά να αφήσω πίσω τη λογική μου για να πιστέψω στην αλήθεια αυτού που συνέβαινε. Όμως η προσωπικότητα της Εστέρ, ο τρυφερός λόγος του Κορτώ και η ανυπόκριτη σκυλίσια αγάπη συνεχίζουν να γυρίζουν τις σελίδες.

Αξίζει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο; Αξίζει. Γιατί λέει μια ιστορία ξεχωριστή, γιατί συστήνει μια ηρωίδα διαφορετική από τις άλλες, γιατί ξαναθυμίζει τη φρίκη του ναζισμού. Ακόμα κι αυτό το τελευταίο μόνο θα αρκούσε.

Πληροφορίες: Σκυλίσια Ψυχή – Αύγουστος Κορτώ, εκδόσεις Πατάκης, χρονολογία έκδοσης:Οκτώβριος 2018

Write first comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *